Årets förvillare och folkbildare!

Traditionsenligt så utser föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) årets förvillare och folkbildare.

I år (egentligen 2011) gick titeln årets förvillare till Miljönämnden i Mora-Orsa för deras agerande i samband med klagomål från en så kallat ”elallergiker”. Miljönämnden krävde först att alla Tele- och Radiomaster skulle riktas om för att minska obehaget hos den berörda personen vilket naturligtvis skulle få konsekvensen att kommunikationen skulle försämras.

DN uppmärksammade det hela och det blev en nationell nyhet vilket ledde till att trycket på miljönämnden gjorde att de ändrade sig, i alla fall tillfälligt. I ett debattinlägg i SvD förklarar VoF också sitt beslut närmare.

Kort kan elöverkänslighet beskrivas som de symtom folk beskriver när de upplever sig utsatta för strålning av olika slag, antingen från elektrisk apparatur eller från sändare av olika slag. Symtomen består ofta av ospecifika upplevelser såsom trötthet, utslag, pirrningar, darrningar etc. Problemet med så kallat elöverkänslighet är väl studerat och man har sett att personer som upplever sig känsliga inte reagerar när de utsätts för ”strålning” utan när de tror att de utsätts för det. Det tycks alltså kopplat till en upplevelse som i sin tur framkallar symtomen. Man har provat flera olika behandlingsmetoder men det tycks som om KBT (kognitiv beteendeterapi) har viss effekt. Problemet är att sådan terapi aktivt motarbetas av flera organisationer och alternativare eftersom de inte tror att orsaken är psykogen utan att det finns en fysisk förklaring. Det blir inte bättre av att myndigheter spelar med som i Mora-Orsa eller på många andra håll där man för dyra pengar bygger om både lägenheter och sjukhussalar.

Till årets folkbildare utsågs TV-programmet Hjärnkontoret för dess förmåga att förklara vetenskap för barn. Ett hedersomnämnande gavs också till Karin Bojs, vetenskapsjournalist på DN samt till Skeptikerpodden, ett av Sveriges absolut bästa poddradioprogram. Grattis till dem!

3 responses to “Årets förvillare och folkbildare!

  1. Det har varit två ärenden. Ett gällde ett medborgarförslag om att inrätta en strålningsfri zon och det avslogs i kommunstyrelsen. Det andra, det som var grunden till den fina utmärkelsen, har pågått i fem år. En man i en by i Mora anser sig elöverkänslig och han har dompterat miljönämnden nu i fem år. Jag vill påstå att miljöförvaltningen beter sig som de som är medberoende till missbrukare. Läs hela historien på min blogg. Börja med inlägget som har rubriken Pseudovetenskaplig strålning vid Siljan

    • Riktig Medicin

      Tack för din kommentar. Mycket välskriven blogg du har, intressant att få fördjupning i historien, detta var visst mer djupgående än jag och många med mig visste! Priset känns ännu mer befogat efter att ha läst dina inlägg!

  2. Pingback: Varför så känslig? | Riktig Medicin