Giftig potenshöjare?

SvD skriver idag om en häftig idé som man börjat testa i Sydafrika. För att minska tjuvjakten på noshörningar för deras horn har man på försök sövt noshörningarna och genom små hål som man borrat i hornet har man fört in gift och färgämne med tryckluft. Man passade dessutom på att lägga in Barium vilket skulle kunna göra att hornen kan ses på tullens röntgenapparater.

”Blandningen av gift, färg och barium har utvecklats så att den binder med keratin, det hårämne som hornen är uppbyggda av. Exakt vilket gift som används är hemligt, men det sägs inte vara dödligt.”

Noshörningshorn är hett eftertraktat på många håll i världen. På en del ställen används det som dekoration (vilket färgämnena ska förhindra). Man har sedan tidigare gjort försök att söva noshörningarna och såga av hornen men tydligen har tjuvskyttarna tyckt att det varit lika bra att döda även de djuren så att de slipper spåra upp dem igen.

I Asien (och säkert delar av övriga världen) anses nermalda noshörningshorn vara potenshöjande, oklart varför eftersom åtminstone jag inte kan hitta en enda artikel som tyder på något sådant (som om frånvaron av evidens skulle hindra miljontals människor – se på homeopatin). Dessutom hittade jag en översättning av en gammal kinesisk medicinsk text som gav förslag på vad noshörningshornen botade (dock inte ett enda ord om potens) helst ska hornet komma från en nydödad hane (ursäkta lite knackig översättning men texten var rätt knackig från början).

”Det ska inte tas av gravida kvinnor, det kommer att döda fostret. Som ett motgift mot gifter. Att bota besatthet och hålla alla onda andar borta. För gelsemium- [jasmin] och ormförgiftning. För att förhindra hallucinationer och mardrömmar. Kontinuerlig administrering lättar kroppen och gör en mycket robust (!). Mot tyfus, huvudvärk och feber och förkylningar. Mot intermittent feber och delirium. Att ta bort rädsla och ångest, lugna levern och se klarare. Det är ett lugnande medel för att inälvorna, febernedsättande. Det löser slem. Mot infantil kramper och dysenteri. Föraskas och tas med vatten för att behandla våldsamma kräkningar, matförgiftning, och överdosering av giftiga läkemedel. Mot artrit, melankoli, förlust av rösten. Gör en pasta med vatten för hematemes [blodiga kräkningar], näsblod, rektal blödning, smittkoppor, etc”

”etc” känns heltäckande!

Jag hoppas att denna senaste metod kan begränsa tjuvskyttet. Att utrota djurarter för meningslöst woo-woo känns väldigt dystert. Som jag sagt tidigare; alternativmedicin har ett pris och är inte alls harmlöst!

 

Comments are closed.