Jul-fakta?

 Här kommer ett litet inlägg som inte har något med något att göra men som kan vara kul ändå!

Maten: Vi har grisen som huvudrätt på matbordet som tradition efter midvinterbloten som firades innan Sverige kristnades. Man offrade då djur, växter, föremål och till och med människor. Jultiden är ju egentligen en midvinterfest som annekterades av kyrkan på 300-talet för att underlätta kristnandet av världen (de flesta är överens om att Jesus (om han verkligen fanns) är född någon gång på våren).

Tomten: Ursprunget till jultomten anses vara Nikolaus, en biskop som levde på 200-300-talet och som var känd för att gärna ge gåvor till barn. Den rödklädde skrattande tomten som vi idag förknippar med julen anses ha uppstått år 1822 i USA då författaren Clement C Moore skrev en dikt till sina barn. Moore tillskrivs också ha uppfunnit det klassiska skrattet och myten att tomten färdas i en flygande släde dragen av 8 renar samt hans sätt att använda skorstenen som entré.

Ordet ”tomten” på svenska kommer från svensk folktradition och föreställningen om små gubbar som bodde på gårdarna, ”gubben på tomten” (gården). Bilden av denna tomtes utseende låg till grund för Jenny Nyström då hon tecknade sina klassiska tomtefigurer.

Den ”klassiska” tomten uppstod 1931 då illustratören Haddon H Sundblom (svenska föräldrar som utvandrat till USA) på uppdrag av Coca-Cola skapade deras julannons. Han valde som förebild sin goda vän Lou Prentice som i stort sett såg ut som dagens ”klassiska” tomte.

Julklapp: ”Julklappen” går tillbaks ända till antiken och har alltså från början inget med julen att göra. Ursprungligen var det ett överlämnande av en skämtsam, ibland elak, present. Man smög fram till dörren, klappade hårt på den, öppnade och slängde in presenten, och sprang sen sin väg. Till presenten skulle man också skriva en humoristisk vers, dagens julrim.

(texten ovan baseras sig fritt på en artikel av Dan Glimne som tyvärr ligger odaterad hemma hos mig, jag vet heller inte i vilken tidning den publicerats, men sannolikt Sydsvenska dagbladet. Jag har inte kontrollerat fakta (för en gångs skull) det är roligt att veta lite om bakgrunden, men det finns säkert fler teorier så ta det inte på så blodigt allvar)

God Jul

Comments are closed.