Rubba inte mina cirklar!

Så hände det som brukar hända.

Siten vaccin.me (som själv tycker att de är en samlad punkt för antivaccinationslobbyn)har skrivit ett inlägg om att man inte accepterar ”osakliga påhopp”

En aggressiv hord av vaccinivrare attackerar Vaccin.me med kommentarer efter våra artiklar. Eftersom många av dessa kommentarer är förvillande och ofta oförskämda kan vi inte lägga ut dem utan att först ha granskat och kommenterat dessa

Jag har ingen aning hur många aggressiva och förvillande kommentarer vaccin.me har fått men jag kan konstatera att jag själv snabbt fråntogs rätten att besvara deras villfarelser i frågan om Viera Scheibner och att på ett par inlägg försöka informera om att ”correlation is not causation”, en av alternativmedicinarnas vanligaste missuppfattningar.

Vaccin.me följer därmed den utstakade banan för konspirationsteoretiker och alternativmedicinare. När det kommer påståenden man inte klarar av att bemöta logiskt och faktamässigt stänger man istället dörren för intryck utifrån. Detta är en vanlig psykologisk reaktion som kallas kognitiv dissonans, när den yttre verkligheten inte stämmer överens med ens eget tyckande och tänkande.

Man avslutar sitt inlägg med

De som ogillar Vaccin.me och inte är beredda att utöka sitt kunskapsförråd genom att läsa materialet på vår sida hänvisas till forumet hos skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning.

Jag kan hålla med att VoF sannolikt ökar kunskapsförrådet mer än vaccin.me men de som verkligen skulle ha nytta av att läsa på mer är naturligtvis de som håller med sidans värderingar.

Så varför bråkar jag om detta, knappast första gången en skeptiker blivit avstängd från en diskussion med  ”troende”. Jag är i grunden väldigt nyfiken på hur man ska närma sig dessa människor. Eller ja, egentligen är nog de flesta överens, de riktigt ”troende” är omöjliga att nå, men det finns många som ärligt söker information och riskerar att lockas med i deras världsfrånvända tankegångar. Det är där skeptiker och andra normala människor kan göra en insats. Genom att fortsätta vara öppna, ärliga och inbjuda till diskussion kan vi behålla trovärdigheten och det leder i längden till att fler lyssnar på oss.

 

8 responses to “Rubba inte mina cirklar!

 1. Du glömde nämna att du gjorde an anonym kommentar där du anklagade oss på Vaccin.me för att försvara barnamördare…

  ”Tycker ni inte att det är ganska osmakligt att försvara barnmisshandlare och barnamördare med denna kvinnas villfarelser! Att påstå att vaccin är orsak till fall av SBS vittnar om hur lite man egentligen förstår om kroppen och vilket våld som krävs för att orsaka de skadorna. Men men, de åsikterna får stå för er!”

  http://vaccin.me/2011/12/29/dr-viera-scheibner-en-av-varldens-mest-insatta-personer-inom-vaccinationsskador/

  Mvh Marina

  • Riktig Medicin

   Att kommentaren blev anonym beror på er hemsida och inte mig. Anklagelsen är helt i sin ordning och den står jag sannerligen för! Ni försvarar barnamördare.

   Vad är argumentet för de andra tre kommentarerna ni inte släppt igenom då?

 2. Konstigt att lägga in anklagelser som anonym om du står för den…

  Vad gäller din kommentar om ”correlation is not causation” ligger den på sidan.

 3. Jag och många andra har märkt att vaccin.me redigerar sina forum och tar bort kritiska komentarer i efterhand. De förhandsgranskar kommentarerna och släpper bara fram de kommentarer som de anser att de kan besvara. De ser alltid till att få sista ordet. På detta sätt manipulerar man debatten på forumen. Vi som ser detta uppfattar det som ett ytterligare bevis på deras ohederlighet. Man får hoppas att alla ser detta.

  Jag har lite svårt att förstå hur det öht kan finnas människor som tar Marina Ahlm på allvar. Jag hoppas att det bara är en liten sekt. Det är ju så uppenbart galet och dessutom emot allexpertis på området.

 4. Tack för en vettig röst mot antivetenskapliga skrän i samhället!

 5. Jag har nyligen också upptäckts som lite störande av vaccin.me tjejerna. De moderar okategoriskt bort alla mina kommentarer numera, men värst av allt, förvägras jag bemöta ett ganska otrevligt påhopp ang mina barn!
  Jag surfade runt lite och kommenterade här och där vilka brister deras ”studier” hade mm, och ifrågasatte skarpt texten de har under rubriken ”skicka din berättelse”, där man uppmanas berätta vad man anser om vaccin (dock tydligt att man bara får anse negativa saker!) och att de publicerar berättelsen, man behöver absolut inte känna till eller kunna bevisa någon koppling till ett vaccin, och de kommer framställa det som en biverkning.
  Jag håller med, vissa inbitna kan jag inte förändra, men jag tänker på alla däremellan, som är osäkra, bara vill göra det bästa för sitt barn mm, som möts av detta dravel vid sökningar på nätet…

  • Riktig Medicin

   Hej Åsa!

   Ja, jag har i princip slutat besöka sidan för att hålla kontroll över mina känslor. Men du har rätt, alla kan inte bedöma deras desinformation kritiskt och det är därför det är så viktigt att det finns annan information där ute. Den bästa och viktigaste idag är vaccininfo.nu som håller koll på de värsta dumheterna och levererar bra information!

 6. Ylva Eliasson

  Jag har samma erfarenhet som Åsa att man på vaccin.me endast önskar historier som visar på vaccinets negativa verkan. Men nog blir det väl nästan litet löjligt när man publicerar en berättelse av en mamma som dels själv har fått biverkningar liksom alla hennes tre barn. Kan någon tro på en sådan story?
  Det sorgliga är ju också att om man är så övertygad om vad som orsakar ett problem så kommer man ju heller inte att söka efter den verkliga orsaken.