Vem är sjukvården till för?

Detta inlägg har inte mycket med alternativmedicin att göra, ingenting alls faktiskt! Men jag har också sagt att jag inte kommer kunna hålla mig från att kommentera sjukvårdspolitiska händelser, och ett sånt tillfälle är nu.

 

Sveriges Radio  skriver idag om att Socialminister Göran Hägglund meddelar att den planerade så kallade ”akutengarantin” kanske inte kan införas före 2014 som planerat. Anledningen ska vara att socialdepartementet haft svårt att få en enhetlig bild av när ”behandlingen” påbörjats, dvs vilken tid som ska räknas.

Det är bara en del av bekymret hävdar jag. Hela idén är kontroversiell inom sjukvården, och det med rätta. Inom akutsjukvård sker hela tiden löpande prioriteringar av patienter. Trycket på landets akutmottagningar är stort och har dessutom ökat kraftigt de senaste åren. De som jobbar inom vården har länge upplevt att många av patienterna som söker akut inte alls lider av akuta sjukdomar eller skador utan mycket väl hade kunnat vänta till nästa dag och söka sin ordinarie vårdcentral. Bekymret är dels att det är svårt att få fram statistik över hur det egentligen ser ut, dels att de flesta som söker akutmottagningarna faktiskt själva anser sig vara akut sjuka eller har blivit rekommenderade av sjukvårdsrådgivningen (numera 1177) att söka sig dit.

Men att, som Göran Hägglund föreslagit, införa en 4-timmarsregel låter helt vansinnigt. Jag känner ingen som arbetar på akutmottagningarna som slöar, tar det lugnt och låter patienter vänta i onödan! Vad jag däremot har egen erfarenhet av är man sliter som ett djur för att hinna med men ofta blir störd av patienter eller deras anhöriga som egentligen är för friska för att vara där. Jag vågar nog ändå säga att, med vissa undantag, så får de som verkligen är sjuka ganska snabbt säker och adekvat vård! Kan det bli bättre, absolut! Men inte genom att införa en 4-timmarsregel, då måste man nämligen ändra system så att alla ska bli bedömda, oavsett om de lider av hjärtinfarkt eller nageltrång, det kommer att få konsekvensen att man missar att behandla hjärtinfarkten eftersom man är upptagen med annat. Inte acceptabelt.

Så, hur ska man komma till rätta med dessa olika upplevelser av hur akutsjukvården fungerar? Jag har en radikal idé. Jag tror att många söker akut vård för att de är oroliga och inte vet var de ska vända sig. Det är kanske helt enkelt så att vi behöver utbilda medborgarna i hur man söker sjukvård, det vill säga; vart ska du vända dig när du har vissa symtom? Man måste inte söka läkare om man varit förkyld 3 dagar, man måste inte åka till akuten med ett nageltrång, man måste inte ringa 112 om man stukat foten.

När jag gick i grundskolan hade vi besök av poliser titt och tätt som lärde oss barn hur man skulle bete sig i trafiken, att man inte skulle knarka o.s.v. Kanske skulle man tidigt försöka lära skolbarnen hur man söker vård, för vilka symtom och hur akut det är. Förhoppningsvis skulle det leda till att man känner sig tryggare och kanske kan det också minska trycket på akutmottagningarna!

Kan inte låta bli att dela med mig av denna bild som jag fick för ett tag sen, uppsatt på en akutmottagning, och som säger väldigt mycket om hur verkligheten ser ut!

 

 

4 responses to “Vem är sjukvården till för?

 1. Mycket bra skrivet (inte bara det här inlägget)! Jag skulle verkligen önska att våra politiker kunde få bättre hjälp av kunniga inom de områden som de tar beslut om… Jag är själv läkarstudent, och förfäras av tanken att behöva prioritera ett icke-akut fall före en strokepatient bara för att den första har väntat i fyra timmar. Hoppas den här poängen inte går ohörd i kommande debatter!

  Välkommen till bloggosfären i din nya skepnad!

  • Riktig Medicin

   Hej och tack för det!
   Jag tror att vi måste inse att en del av vårt arbete som läkare också handlar om att ta ansvar för de större frågorna inom sjukvården, inte bara patienterna. Kort sagt måste nog läkarkåren bli lite mer högljudd om verkligheten!
   Tänk att jag inte sett din blogg innan, väldigt trevlig och bra skriven! Ska helt klart följas.

 2. Lite patientinput kanske? 😉
  Jag tror att utbilda folket i hur man söker vård är ambitiöst, kanske väl ambitiöst. Anledningen till den min åsikt är att nog de flesta av oss inte så värst intresserad av sjukvård och hur den fungerar, förrän man blir sjuk! Vad sägs om ett triage och sedan en nummerlapp till en rejäl vårdcentral i anslutning/närheten till akuten för de med ett moderat vårdbehov? Kompletterat med att de patienter med lindrigast åkommor får ett nummer de kan ringa för att boka tid för lämpligt besök, ett nummer som man alltid kommer fram på?
  Jag tror att det skulle stämma rätt bra med den ”naturliga reflexen” som de lyckligt oerfarna patienterna oftast har, att åka till sjukhuset när man känner sig sjuk.

  • Riktig Medicin

   Hej Kalle!

   Detta system används på en del ställen med mer eller mindre god effekt. Tyvärr tycks ingen har kommit på det ultimata omhändertagandet när det gäller att triagera rätt och att slussa folk vidare.
   Sjukvård kan jag förstå att man nog inte är så intresserad av, däremot är hälsa ett hett ämne och jag tror att man kan koppla det bättre i t.ex. skolan.