Om bloggen

Om bloggen

I denna blogg kommer jag bland annat att kritiskt granska de olika fenomen som utgörs av så kallad alternativ och komplementär ”medicin”, även kallat KAM. Det kommer ständigt nya ”fantastiska” och helt ”naturliga” metoder att bota folk med, de flesta är dock tyvärr helt verkningslösa. Dessutom är de ofta omgärdade av pseudovetenskapligt språk, det vill säga, det låter fint och vetenskapligt, men är i själva verket ett sätt att lura folk att tro att det ligger vetenskap bakom.

Jag kommer heller inte kunna hålla mig ifrån att kommentera hälsopolitiska händelser, eller att tala om riktig medicin och vad som händer inom forskningsområdet. Kanske kommer jag också att dela med mig lite av mina erfarenheter som läkare.

I sista hand kommer jag också att kommentera händelser eller företeelser som ligger utanför det medicinska området, i synnerhet om det handlar om pseudovetenskap.

Förbehåll

Informationen som presenteras är ej faktagranskad av någon annan person eller myndighet. Åsikterna som presenteras här är helt mina egna och den fakta som presenteras skall ej tolkas som allmänna råd från sjukvården utan ska kritiskt granskas liksom all annan information som presenteras i samband med vård och hälsa.  Om information på denna sida används i samband med sjukdom och vård sker det helt på användarens egen risk.

Kontakt

Har du synpunkter, tips eller idéer är du naturligtvis välkommen att kontakta mig på e-mail info@riktigmedicin.se

Du kan också lämna synpunkter på enskilda inlägg på min blogg, använd kommentar-funktionen.

4 responses to “Om bloggen

 1. Hej.
  Jag läste ditt inlägg om irisdiagnostik och reagerade på att du kritiserar att det inte går att se sjukdom i ögat. Jag är utbildad enligt Bernard Jensens metod och har aldrig hört talas om att det skulle gå att se sjukdom i ögat. Så, vem har påstått det? Och, varför skulle man kunna se en förkylning i ögat? Jag har träffat mängder av alternativmedicinare och läst massor men aldrig stött på det vare sig från en människa eller i litteraturen. Skulle vara kul om du kunde ge mej källan så att jag kan diskutera detta med mina kollegor.
  Mvh Dan Högvalls

  • Hej Dan!

   Ursäkta sent svar. Synd att du inte kommenterar under artikeln ifråga.
   Intressant att du hänger upp dig på att jag använt ordet ”förkylning” i ett uppenbart tillspetsat sammanhang, men inte bemöter det hela artikeln handlar om, det vill säga att irisdiagnostik är ett pseudovetenskapligt påfund utan några som helst vetenskapliga belägg för sin existens.

   Inom riktig medicin använder vi ordet diagnos för att beskriva ett misstänkt patofysiologiskt tillstånd, i dagligt tal kallas det sjukdom. Hur ni vill använda ordet diagnos är upp till er!

 2. Tack för ett bra jobb i det sunda förnuftets tjänst!

 3. Jonas Kristiansson

  Du vet inte vad du pratar om, och saknar förnuft, intuition och reell egen insikt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *