Riktig medicin återuppstår och jorden går under!

Efter ett längre uppehåll så startar nu bloggen ”riktig medicin” så smått igen, det kommer att gå lite långsamt i början bara.

Men lagom till nystarten så ska jorden gå under, närmare bestämt idag den 21 december 2012 om man ska tro undergångs-ivrarna! Om nu jorden går under så rår nog varken riktig eller alternativ medicin på den saken, men vi får hoppas att jorden hänger i ett tag till.

 bild (1)

Maya-indianerna och medicin

Nej, så mycket alternativmedicin sysslade Maya-folket inte med, det fanns nämligen inte riktig medicin på den tiden. Icke desto mindre så var Maya-folket ganska seriösa inom medicinen.

Det antika Maya-folkets medicinska kunskaper var en mix av själ, kropp, religion och vetenskap. Man ansåg att det fanns en livskraft (ch’ulel), liknande chi inom österländsk tro. Speciellt utvalda (och yrket ärvdes ofta) schamaner (h’men) utövade behandlingarna.

Maya-folkets uppfattning om sjukdom var att den berodde gudarnas vrede över att man gjort något fel. Behandlingen bestod därför av bön, ritualer, reningar och örter. Trots tron att sjukdomen berodde på övernaturliga orsaker tycks ändå h’men ha fokuserat på den mer vetenskapliga biten av behandlingen, nämligen att behandla symtomen med örter och växter efter erfarenhet och träning. Örtbehandlingarna kunde ätas, rökas, inhaleras, snortas eller ibland tillföras rektalt (via lavemang).

En lycklig lavemangs-klient

Det gällde också för h’men att komma på varför gudarna vara arga på patienten och därför ingick ett noggrant anamnes-upptagande, liksom sker inom riktig medicin (och även alternativ för den delen) även om syftet skiljer sig något åt idag.

Eftersom översteprästerna använde en del droger och alkohol för att ”komma i kontakt med andevärlden” fick folket sannolikt också tillgång till en del ämnen som kunde agera som smärtstillande, man vet inte om dessa användes (eftersom drogerna var avsedda exklusivt för prästerskapet) men man kan ju bara hoppas.

Bland de mer uppseendeväckande fynden från Maya-folket var att de bland annat sydde ihop sår med mänskligt hår, de tycktes kunna behandla frakturer med reposition och immobilisering, och de var tydligen duktiga tandläkare. Man har hittat spår av lagningar och t.o.m. lösgommar, dessutom finns exempel på tandutsmyckningar, så man får anta att tänderna har varit viktiga för dem.

Vi lämnar Maya-folket och deras medicin för denna gången. På internet florerar en stor mängd av så kallat ”Mayan Medicine”, i princip ett täcknamn för alternativ medicin, men kanske med skillnaden att det är ganska växt- och örtbetonat och där finns ju en hel del riktig medicin att hämta.

(Som en slutparantes kan nämnas att det som vi flesta tycker är en lustig och småputtrig internet-historia tyvärr får riktiga konsekvenser när idioter och gravt psykiskt sjuka tar dem på allvar, senast i DN igår kunde vi läsa om barn-mord och sekter. Återigen får vi svar på frågan ”What’s the harm” när det gäller pseudovetenskap och trams)

Comments are closed.